Stor ökning av barn- och ungdomsidrott i Skåne

Idrottsrörelsen i Skåne är ikapp och förbi de aktivitets- och deltagarnivåer som rådde före pandemin. Det visar ny statistik från Riksidrottsförbundet.
– Det är väldigt glädjande att föreningarnas verksamhet har återhämtat sig och passerat de nivåer som fanns före pandemin, säger distriktsidrottschef Patrik Karlsson.

Sidan uppdaterades: 15 april 2024

Riksidrottsförbundet (RF) kunde på fredagen den 12 april presentera färsk LOK-stödsstatistik för helåret 2023 (se länkar nedan). Siffrorna visar att svensk och skånsk idrott både har återhämtat sig och vuxit jämfört med 2019, året innan coronapandemin bröt ut.

Pandemin, och de skarpa restriktioner som då infördes, slog hårt mot idrottsrörelsens träningar och tävlingar. Särskilt mot barn och ungdomar samt personer med funktionsvariationer. Vissa idrotter var mer drabbade än andra.

Precis som i riket som helhet sjönk antalet deltagartillfällen samt gruppaktiviteter i Skåne under pandemiåren (2020-2021). Den efterföljande perioden har föreningar och förbund arbetat hårt för att både behålla, nyrekrytera och återrekrytera medlemmar. Men nu visar alltså LOK-statistiken för 2023 att idrotten i Skåne-distriktet återigen når, och slår, de nivåer som rådde före corona. På totalen har det till och med skett en ökning sett till antalet deltagartillfällen och genomförda aktiviteter. Det skiljer sig dock mellan idrotter och mellan kommuner. Fotboll, volleyboll och basket sticker ut, som tre stora lagidrotter som ökat rejält regionalt.

Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, som syftar till att stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns). Genom LOK-stödet mäts varje år barn och ungdomars deltagande i föreningsidrotten. – I den här statistiken kan vi nu se att idrotten i Skåne har återhämtat och utvecklat sig bäst i hela landet där rikssnittet är en ökning med tre procent och i Skåne har deltagandet ökat med åtta procent. Inom flera idrotter, många kommuner och i vissa åldersgrupper ser det väldigt positivt ut, säger Patrik Karlsson, distriktsidrottschef Skåne.

Han poängterar betydelsen av det goda samarbetet mellan det ideella och det offentliga, vilket möjliggjorde för idrotten att ta sig igenom pandemin. – I första hand ska föreningarna och alla fantastiska ledare ha en stor eloge för hur de kämpat för sina verksamheter. Samtidigt har det ekonomiska stödet från både stat, kommun och region varit avgörande för att ta sig igenom den värsta krisen.

Men även om LOK-siffrorna visar en positiv helhet så skuggas ändå bilden av vissa orosmoln, menar Karlsson. Det finns idrotter, föreningar och olika grupper av utövare där tappet från pandemiåren hänger kvar. Det handlar till exempel om parasporten som drabbades hårt under pandemin och där återhämtningen inte skett. Det handlar också om traditionella idrotter som golf, friidrott och bordtennis som inte är ifatt ännu.

Variationen är också stor mellan kommuner. – Vi ser en stark utveckling i Malmö-Lund området, där har deltagandet ökat som mest i Skåne. För oss inom idrottsrörelsen behöver vi tillsammans med andra samhällsaktörer att vara lyhörda för det fortsatta stöd som föreningarna behöver. Vi kan inte slå oss till ro nu, utan vi behöver fortsätta att kraftsamla för mer idrott och bättre folkhälsa.

Not. Denna LOK-statistik för 2023 är preliminär då fortfarande en del av underlaget kontrolleras (Ungefär fem procent av det totala antalet deltagartillfällen i riket som helhet är ännu inte godkända.)

FAKTA: Sammanställning LOK-stöd 2019-2023, Skåne

Deltagartillfällen

  • 2019: 7 781 036
  • 2020: 6 810 773
  • 2021: 6 894 689
  • 2022: 7 659 535
  • 2023: 8 387 801

(2019-2023 = Ökning 8 procent)

För mer information kontakta

Patrik Karlsson

010 - 476 57 13
patrik.karlsson@rfsisu.se

Sidan publicerades: 15 april 2024